Logitech G903
Logitech G903 Gaming Muis Review: De meest comfortabele muis ter wereld

Het eerste wat je moet weten over de Logitech G903 is dat het de meest comfortabele muis ter wereld is. Als je handen tegen een stootje kunnen, is dit misschien wel een van de beste muisaankopen die je ooit zult doen. Het is ook een van de duurdere muizen op de markt, maar de bouwkwaliteit, het comfort en de functies rechtvaardigen het prijskaartje ruimschoots. De nieuwe Logitech G903 gamingmuis van Logitech heeft een met doek gevoerde palmsteun om je handpalmen koel te houden tijdens lange sessies. De Logitech G903 kan maximaal vijf aanpasbare knoppen tegelijk ondersteunen en wordt geleverd met een Logitech Gaming Software-hulpprogramma om ze te beheren.

Wat zit er in de doos?

De Logitech G903 wordt geleverd in een zwarte doos met een matte afwerking. In de doos vind je de muis, een garantiekaart voor zes maanden, een kabelklem en documentatie. De muis zelf zit in een zacht plastic hoesje dat krassen uitstekend voorkomt. Binnenin de muis vind je een draagtasje met een ritssluiting, wat een leuke bijkomstigheid is. De polssteun van het etui is zwart en heeft drie secties voor de muis en een beetje vulling voor je pols. We krijgen ook een garantiekaart van zes maanden, wat altijd leuk is en iets wat de meeste bedrijven vergeten bij te sluiten.

Ontwerp en ergonomie

De muis is vrij groot in vergelijking met de gemiddelde gaming muis. Hij is ongeveer 8,5″ lang en net geen inch breed. Daardoor is hij het meest geschikt voor mensen met grotere handen. De muis is voornamelijk gemaakt van plastic en heeft een matte plastic afwerking. De muis heeft een verticale hoek van 5 graden, die vergelijkbaar is met wat je zult vinden op de meeste gaming muizen. Het heeft een scrollwiel dat niet programmeerbaar is, maar het heeft een glad, rubberen oppervlak zodat het gemakkelijk te besturen is. De Logitech G903 heeft een met stof beklede palmsteun die kan worden verwijderd om de ingebouwde laser te onthullen.

De palmsteun is afneembaar, maar dat is mogelijk niet het geval als u kiest voor de draadloze versie. Er is geen polssteun aan de onderkant, maar de Logitech G903 heeft een vrij grote bodemplaat die kan worden verwijderd om toegang te krijgen tot de laser binnenin. De muis is vrij licht met ongeveer 1,5oz en heeft een ambidextrisch ontwerp, zodat het kan worden gebruikt met beide handen. Er zitten vijf knoppen op de Logitech G903: twee aan weerszijden en één aan de voorkant. De twee knoppen aan weerszijden bevinden zich tussen duim en wijsvinger en worden gebruikt om te scrollen en de DPI aan te passen. De knop aan de voorkant wordt gebruikt voor het aanpassen van de verlichting van de muis, waar we in de volgende paragraaf dieper op in zullen gaan.

De knoppen links en rechts hebben een solide klikgevoel dat gemakkelijk te controleren is en bieden een iets zachtere druk dan veel andere gamingmuizen. De Logitech G903 is een van de weinige gaming muizen die een scrollwiel heeft en we vonden scrollen met het soepel en gemakkelijk te controleren. Het biedt ook een mooie hoeveelheid weerstand tijdens het scrollen, zodat het niet zo gemakkelijk is om per ongeluk te bewegen tijdens het scrollen. De muis heeft ook een rechtsklikknop die zich naast het scrollwiel bevindt. De muis kan zowel in verticale als in horizontale positie worden gebruikt, maar in verticale positie kan het onhandig zijn omdat het scrollwieltje in verticale positie staat.

Ontwerp in de diepte

Fysiek gezien verschilt de Logitech G903 slechts op subtiele manieren van zijn voorganger. De gunmetal grijze delen van de Logitech G900 zijn vervangen door een puur zwart kleurenschema. Hoewel dit de muis een meer uniform uiterlijk geeft, wilden we dat Logitech de soft-touch coating aan de voorkant van het randapparaat niet zou verwijderen, omdat het ons een extra beetje textuur gaf waar onze ringvinger tegenaan kon rusten.

De grotere shake-up bevindt zich aan de onderkant van de Logitech G903, die nu een puckvormige holte heeft. In deze ruimte kun je een gewicht van 10 gram toevoegen of een ‘PowerCore’-module bevestigen waar we later meer over zullen vertellen.

Verder is de lichaamsvorm van de Logitech G903 niet veranderd – niet dat we klagen. Onze handen vallen comfortabel op de zachte rondingen van de G903 en zijn lange lichaam maakt hem geschikt voor een groot aantal handmaten. Hoewel er geen oppervlakken zijn die zijn bekleed met zacht aanvoelend materiaal of rubber, is de muis nooit echt uit onze handen geglipt.

Sensor en knoppen

De Logitech G903 maakt gebruik van een PixArt PMW3389 optische sensor. Volgens Logitech biedt de sensor “een submilliseconde resolutie voor muisbewegingen en cursorbesturing, tot 800 IPS voor tracking en een maximale DPI van 5.000.” De sensor ondersteunt RGB-verlichting en kan worden bestuurd via de Logitech Gaming Software. Er zijn vijf DPI-niveaus die aangepast kunnen worden met de Logitech Gaming Software, die hier te vinden is. Zoals gezegd heeft de muis een maximale DPI van 5.000 en kan hij tot 12 inch per seconde tracken. De lage, middelste en hoge DPI-instellingen kunnen worden aangepast met een knop aan de onderkant van de muis. De drie aan de linkerkant van de G903 kunnen als één knop of afzonderlijk worden ingesteld, wat een leuke bijkomstigheid is. Hoewel de sensor een optische sensor is, heeft hij geen instelbare resolutie, dus als je de resolutie wilt verhogen zul je elders moeten zoeken. De sensor biedt grote nauwkeurigheid en controle, zelfs bij de hoogste DPI.

RGB-verlichting en softwarefuncties

De Logitech G903 heeft RGB-verlichting die kan worden geregeld via de Logitech Gaming Software, wat een erg leuke touch is. De software biedt tonnen aanpassingsopties voor de muis en laat je verlichting, DPI, scrollwiel snelheid en gevoel, knopfuncties en meer aanpassen. De duimknoppen op de Logitech G903 hebben haptische feedback wanneer ze worden ingedrukt, wat een leuke touch is. De Logitech G903 heeft ook een ingebouwd geheugen dat tot vijf profielen kan opslaan, zodat je de software niet hoeft te gebruiken om ertussen te wisselen.

Laatste gedachten

De Logitech G903 is de meest comfortabele muis ter wereld en levert geweldige prestaties. Hij heeft een optische sensor en vijf knoppen met een scrollwiel. Er is RGB-verlichting, ingebouwd geheugen en een duimknop met haptische feedback. Hij heeft een met stof beklede palmsteun en kan tot vijf knoppen tegelijk ondersteunen. Hij kan zowel verticaal als horizontaal worden gebruikt. Hij is vrij duur, maar de bouwkwaliteit, het comfort en de functies rechtvaardigen het prijskaartje ruimschoots.

Technische specificaties

Dimensies

 • Lengte: 13,03 cm
 • Breedte: 6,65 cm
 • Hoogte: 4,04 cm
 • Vorm: Ambidexter
 • Gewicht: 110 gram
 • Kabel: 1,8 meter, stijve vlecht

Tech

 • Sensor: Pixart PMW3366
 • Knoppen: Omron
 • Pollingsnelheid: 200 tot 1000 Hz
 • DPI: 200 tot 12.000
 • Knoppen: 9 + 2 DPI-switchers
 • Software: Logitech Gaming-software
 • Connectiviteit: bedraad en draadloos
 • Levensduur batterij: 32 uur (RGB uit), 24 uur (RGB aan)
 • Oplaadtijd: ca. 2 uur, draadloos opladen mogelijk met Powerplay